Tjek din bilforsikring – der er penge at spare

Der er mange penge at spare på at vælge den rigtige bilforsikring. Det kan dog godt være uoverskueligt, så de fleste får det desværre aldrig gjort.

Når man skal ud at vælge sin første bilforsikring, kan det være svært at finde rundt i tilbuddene fra de mange forskellige forsikringsselskaber. Men selvom man har haft bil i mange år, kan det stadigvæk være en stor udfordring. De fleste danskere har en alt for dyr bilforsikring, fordi de enten er meget loyale eller nærmest gifte med deres forsikringsselskaber. Eller fordi det simpelthen virker for uoverskueligt.

Det kan dog i mange tilfælde godt betale sig at bruge lidt tid på at kigge sine forsikringer igennem. En god tommelfingerregel er at få sine forsikringer kigget igennem én gang hvert halve år. Det kan virke lidt overvældende, men én gang årligt er i hvert fald at anbefale.

Der findes et utal af selskaber på markedet, men dækningen, de tilbyder, er som regel stort set den samme. Det er priserne til gengæld ikke. Derfor bliver det fra de fleste eksperter anbefalet, at man går efter den billigste forsikring. Der kan nemlig være mange tusinde kroner at spare.

Ring til selskaberne
På internettet kan man finde diverse sider, der sammenligner priser på forsikringer. De sider vil dog typisk ikke stille lige så mange spørgsmål som selve selskaberne, og derfor vil estimeringen af prisen også blive upræcis.

Det er altså tilrådeligt selv at tage kontakt til de enkelte selskaber. Giv dem de oplysninger, de har brug for, og fortæl dem samtidig, at du også indhenter tilbud hos en række andre selskaber.

Det er også vigtigt at sætte sig ned og snakke og forhandle med selskaberne i stedet for at lade sig spise af med det første tilbud, man får. Det vil typisk også få sat prisen en del ned, hvis man har flair for det.

Dyrt at være ung
Prisen på éns bilforsikring bliver, som ved alle andre typer af forsikringer, beregnet ud fra, hvor stor risikoen er for, at der kommer skader på bilen. Det har naturligvis noget at gøre med éns personlige skadeshistorik, men også med den aldersgruppe, man tilhører. Unge mennesker har statistisk set langt flere skader, og selvom man er en god og ansvarlig ung bilist, har man endnu ikke haft tilstrækkelig lang tid at bevise det i.

Inden for de seneste år har der dog været en tendens til, at flere forsikringsselskaber giver mulighed for, at unge personer kan optjene anciennitet, allerede inden de får deres egen bil.

Det vil sige, at man kan optjene erfaring allerede fra umiddelbart efter, man får sit kørekort og eksempelvis kører i sine forældres bil. Hvis man i den periode kører skadesfrit, er man altså bedre stillet, når man selv skal ud at have bil og en dertilhørende forsikring.

Specielt som ung er det også en god idé at bruge nogen tid på at overveje omkostningerne på henholdsvis den faste præmie og selvrisikoen. Det kan fx godt være misvisende at have en meget lav præmie, hvis man så til gengæld har en uhyre høj selvrisiko.

Specialbiler kan være undtagelsen
Hvis man er ejer af en såkaldt specialbil, såsom fx en veteranbil eller en amerikanerbil, kan det betale sig at være ekstra grundig. Her gælder ofte særlige regler, og nogle selskaber kan også være berøringsangste over for disse typer af biler.

Her kan det altså i nogle tilfælde godt betale sig at gå efter en af de dyrere forsikringer, da der typisk er større forskel i graden af dækning ved disse typer af biler.

Mange forsikringsselskaber tilbyder desuden et helt gratis gennemtjek af alle ens forsikringer. De vil typisk forlange, at man samler alle sine forsikringer (hus, indbo, ulykke etc.) i ét selskab, men det kan der til gengæld også være gode rabatter forbundet med.

Hvad dækker hvad?
Ansvarsforsikring: Ansvarsforsikring er lovpligtig. Man kan altså ikke vælge ikke at have nogen bilforsikring. Ansvarsforsikring dækker den skade, man forvolder andre og andres ejendele. Det inkluder er også passagerer i den anden bil. Den dækker til gengæld ikke dig selv eller din egen bil.

Kaskoforsikring: Kaskoforsikringen er valgfri og dækker skader på dig selv og din egen bil, hvis du er involveret i en ulykke. Den dækker også ved eksempelvis tyveri eller hærværk. Ved de fleste selskaber vil enten præmien eller selvrisikoen på kaskoforsikringen stige, hver gang du gør brug af den. Eksempelvis hvis du har været ude for en ulykke.

Friskadeforsikring: En friskadeforsikring kan købes i forlængelse af kaskoforsikringen. Den sikrer, at man ikke skal betale selvrisiko i nogle forudbestemte situationer. Oftest dækker det ulykker som man ikke selv er skyld i, f.eks. brand, lynnedslag eller hærværk.

Fastpræmie/trinsikring: Fastpræmie sikrer, at ens præmie eller selvrisiko ikke stiger, dvs. at man bliver stående på sit nuværende forsikrings trin, hvis man skulle være udsat for skade eller en ulykke.

Retshjælpsforsikring: Retshjælpsforsikringen følger automatisk med enhver kaskoforsikring. Den vil i nogle tilfælde betale for sagsomkostninger ved private retssager, der vedrører din bil, eller sager, der vedrører personskader forårsaget af kørsel i din bil. Inden den tages i brug, skal man normalt først snakke med en advokat om, hvordan den tages i brug, og hvilke regler der er gældende i den konkrete sag.

Indlæg om bilforsikringer

Annonce