Betinget eller ubetinget frakendelse af kørekort?

Betinget eller ubetinget frakendelse af kørekort?

2. sep 2021
Har du styr på færdselsreglerne, når du begår dig i trafikken? Og kender du reglerne for ubetinget og betinget frakendelse af kørekortet - og hvor overgangen mellem disse to er? Hvis du står i den situation, at du får inddraget dit kørekort af politiet, er der nemlig forskel på, om du i retten bliver idømt betinget frakendelse af kørekort eller ej. Hvis du bliver stoppet af politiet og du får en betinget frakendelse af dit kørekort, er der stadig håb for din fremtid som billist; her er det nemlig tilladt at beholde sit kørekort, såfremt man inden for en bestemt tidsperiode består både ny teori- og køreprøve. 

Betinget frakendelse af kørekort 
Der kan være flere årsager til, at du får betinget frakendelse af dit kørekort. Årsagerne her til kan blandt andet være følgende: 
- Hvis du inden for en tidsperiode på 3 år får 3 klip i dit kørekort
- Hvis du kører for stærkt med mere end 60%
- Hvis du kører for stærkt med mere end 40% ved vejarbejde
- Hvis du kører spirituskørsel med en promille på 0,5 - 1,2 

Ligeledes er det faktisk muligt for politiet at lave en betinget frakendelse af dit kørekort, hvis det vurderes, at du undlader at yde førstehjælp ved et færdselsuheld, hvor det er muligt for dig at hjælpe, eller hvis du forvolder skade på dine medtrafikanter ved at ignorere færdselssikkerheden. Under alle omstændigheder er du, hvis du får en betinget frakendelse af kørekortet og efterfølgende består både den nye teori- og køreprøve, tilladt at få dit kørekort tilbage. Hvis du derimod ikke består, skal kørekortet afleveres til politiet. 

Ubetinget frakendelse af kørekort
En ubetinget frakendelse af kørekortet er en hårdere straf end den betingede frakendelse, da du herved mister retten til at køre i bil i seks måneder eller mere, og derfor er tvunget til at aflevere dit kørekort til politiet. Efter denne periode, kan du igen gå til ny teori- og køreprøve, så du kan få dit kørekort igen, såfremt du består disse. Årsagerne her til kan blandt andet være følgende:
- Hvis du kører for stærkt med mere end 100%
- Hvis du kører spirituskørsel med en promille på +1,2
- Hvis du kører ‘’hasarderet’’ eller groft uforsvarligt
- Hvis du inden for en tidsperiode på 3 år får betinget frakendt kørekort 2 gange 

Færdselsloven dikterer endvidere forskellige niveauer af ‘straf’ hvis du bliver taget med euforiserende stoffer i blodet - her kan du idømmes alt fra et klip i kørekortet og en bøde på en halv nettomånedsløn til ubetinget frakendelse af kørekort i tre år og en bøde svarende til din månedsløn i nettokroner. 

Prøvetid i forbindelse med frakendelse af kørekortet
Hvis du har fået frakendt dit kørekort, vil der være en prøvetid, som typisk lyder på tre år. I løbet af disse år gør du klogest i at holde dig i skindet, eftersom alle overtrædelser - også de, som normalt kun vil føre til betinget frakendelse af kørekortet - vil føre til en ubetinget frakendelse af dit kørekort i minimum et halvt år. 

Ligeledes gælder det for alle nye bilister med en prøvetid, hvor dit kørekort så at sige er ‘på prøve’ de første tre år efter udstedelsen. Hvis du i løbet af disse tre år får mere end to klip i dit kørekort, får du et kørselsforbud/ubetinget frakendelse af dit kørekort. Det er altså i de første tre år af dit karriere som bilist kun tilladt at have 2 klip i kørekortet, hvor alle andre bilister må køre med tre klip. 

Kørselsforbudet er udløbet - hvad så nu?
Hvis du skal generhverve dit kørekort, er der visse ting, som er vigtige at huske:

1) Du skal først og fremmest søge om generhvervelse af kørekortet, så snart dit kørselsforbud er udløbet. Dette kræver dog at du har bestået en køreprøve og/eller gennemfører et alkohol/narko- og trafikkursus, hvis disse var grundene til, at du fik frakendt dit kørekort 

2) Du skal besøge Borgerservice for at anmode om din generhvervelse, og hertil skal du bringe både pas og et gyldigt pasfoto
3) Din ansøgning behandles af politiet, og det er derfor også disse, som du skal vente svar fra

4) Det er ikke gratis at ansøge om en generhvervelse af kørekortet. Din køreprøve koster 890 kr, og i visse tilfælde kan det være nødvendigt at skulle betale udgifter til lån eller leje af bil til køreprøver og evt. teori- og køretimer. 

Følg og få notifikationer ved næste blogindlæg


Annonce