Brems op og få din bil til syn

Brems op og få din bil til syn

29. jan 2018

Trafikken er ikke altid lige sikker. Det er vigtigt, at bilen har været til det årlige eftersyn, inden du triller ud på vejene.

 

Vi kender det nok alle sammen. Vi har nogle projekter og ting, der skal ordnes, men det bliver udskudt på ubestemt tid. Det kan være alt fra at tømme opvaskemaskinen til at tage bilen til syn. Men det sidste er vigtigt at få overholdt. At bedrive sig ud i trafikken kan i sig selv være farligt. Derfor er det mindste du kan gøre at sikre dig, at bilen står skarpt. Det koster naturligvis lidt penge at få bilen tjekket, men det er en del af at eje en bil. Og det er en nødvendighed. BildeleEkspert angiver nogle typiske grunde på deres hjemmeside.

 

Kør ingen steder uden bremser

Du triller afsted på landevejen med 80 kilometer i timen. Du skruer op for radioen, og du synger med på ”Highway to hell”. Landevejen er i dagens anledning utrafikeret, så du kan godt give den lidt ekstra gas, så du kan nå på arbejde til tiden. Der kommer et skarpt sving, og du er nødt til at tage farten af. Du løfter foden fra speederen, og når svinget nærmer sig, træder du på bremsen. Men idet du træder på bremsen sker der ingenting. Bremsen er stået af, og du har for meget fart på op til svinget. Det går galt.

 

Det er et scenarie, som du aldrig må komme ud for. Når du ejer en bil, så er bilens evne til at bremse rent faktisk vigtigere end bilens evne til at køre. Det er derfor vigtigt, at du overholder bilsyn. På den måde vil du hurtigt få at vide, hvis der skulle opstå problemer med dine bremseklodser eller bremseskiver.

 

Fabrikanter bygger bremseskiver som en sliddel. Det er ikke for at tjene penge, men derimod for at øge sikkerheden. Når du træder på bremsen vil bilens bremseklods give et tryk mod skiven. Her vil en hård bremseskive føre til, at bilens bremsklodser slides hurtigere. Derfor bygger de skiverne som en sliddel. Udskiftningsforholdet mellem en bremseskive og en bremseklods er 2:1. Det vil altså sige, at hver anden gang du er nødsaget til at skifte bilens bremseklods, så skal du også skifte bremseskiverne.

 

Hvis du har god forstand på biler, så vil det være en god idé at tjekke med jævne mellemrum, at bilen står som den skal. Føler du dig ikke særligt godt hjemme i de tekniske ting omkring at holde en bil, så skal du sørge for at overholde de årlige bilsyn og være opmærksom på, om dine bremser begynder at vise tegn på svigt. Gør de det, så har du pligt både overfor dig selv og dine medtrafikanter at besøge fabrikanten, og få ordnet problemet.

 

Gør bilen sommerklar

Vinteren har været hård i mod os i Danmark. Sneen har dækket vejene helt ind i februar måned, og frostgraderne forlod også landet sent. Men nu er solen begyndt at vise sig på himlen, og sommeren nærmer sig. Det betyder, at vinterdækkene skal udskiftes til sommerdæk. 

 

Det er forskelligt fra bilejer til bilejer, om de opholder dækkene hjemme i garagen eller hos fabrikanten. Det er også forskelligt, om de udskifter dækkene på egen hånd eller betaler sig fra det. Men en til har de alle tilfælles – sommerdækkene skal på uanset. 

 

Som tommelfingerregel skifter vi bilejere til vinterdæk, når temperaturen bevæger sig under de syv plusgrader. På samme vis er vi opmærksomme på, at når temperaturen holdes stabilt over de syv grader, skal dækkene skiftes tilbage. Men hvorfor egentlig skifte dækkene?

 

Den tekniske forklaring er, at dækkenes gummi er blødere på vinterdækkene frem for sommerdækkene. Det er ligeså risikabelt at trille ud på vejene med vinterdæk om sommeren, som det er omvendt. Sommerdæk har mindre bremselængde end vinterdæk på tør vej. Så den væsentligste grund til at få skiftet dæk er sikkerheden for dig selv og dine medtrafikanter. 

 

Hvis du ikke allerede har fået skiftet vinterdækkene ud med sommerdæk, så er tiden inde. Trafikken er i forvejen et farligt sted at bevæge sig ud, så det mindste vi bilejere kan gøre, er at passe på hinanden og sikre, at bilerne der kører rundt derude er i orden.

Følg og få notifikationer ved næste blogindlæg


Annonce