Det skal du vide om fartbøder

Det skal du vide om fartbøder

27. aug 2021
Det kan være rigtig dyrt at køre for hurtigt på de danske veje. De fleste af os har sikkert allerede prøvet at få en bøde for at overtræde en hastighedsgrænse, hvilket hurtigt kan blive en dyr affære. Prisen på en fartbøde varierer alt efter hvor meget den pågældende fartgrænse er blevet overtrådt, og derfor kan det være en god idé at kende bødetaksterne, hvis uheldet skulle være ude. 

Hvorfor får man en? 
I Danmark fungerer fartbøder som en løftet pegefinger, hvis vi kører for stærkt i trafikken. De helt store og mere alvorlige fartbøder kan være en direkte straf, der medfører fratagelse af kørekortet, anholdelse, og i værste fald en dom. En fartbøde er den mest almindelige form for bøde i Danmark, da der hvert år er flere tusinde der får en bøde for at overskride hastighedsgrænsen. Fartbøder udstedes kun af politiet, der enten opdager din overtrædelse af en fartgrænse mens du kører, eller også kan du blive blitzet af en fotovogn eller -fælde i vejkanten. 

Kampagner i trafikken 
Nogle år er der øget fokus på overholdelse af fartgrænserne i trafikken, hvilket blandt andet kan skyldes, at Staten ønsker at slå hårdt ned på vanvidskørsel og fartsyndere, da disse skaber usikkerhed og fare på de danske veje. Derfor er der i gennem årene blevet hængt plakater og skilte op langs landevejene, for at påminde alle bilister om, at de skal lette foden fra speederen og sænke farten. Disse kampagner betyder derfor også, at politiet også har et større fokus på at udstede fartbøder, og derfor er det en god idé at overholde de fartgrænser, der anbefales. 

Nogle bøder kan nedsættes 
Selvom prisen for de fleste fartbøder er bestemt på forhånd, er der nogle bøder der kan nedsættes. Den laveste bødetakst for at overtræde en fartgrænse er på 1000 kroner, og herefter kan der lægges yderligere til, alt efter hvor meget fartgrænsen er overskredet. 

For nogle kan det være svært at betale en stor bøde med det samme, og derfor har alle med en månedlig indkomst på under 13.975 kroner ret til at få nedsat deres bøde. Det betyder altså, at man kan få en nedsættelse på op til 50 procent, hvis politiet vurdere, at bøden kan nedsættes. Hvis du ønsker at få en bøde nedsat, skal du ansøge om det hos politiet, der herefter undersøger dine muligheder for, at få udstedt en lavere bøde. Dette gør sig også gældende for studerende, der typisk har en lav indkomst. Hvis du har sendt en ansøgning om nedsættelse af en bøde til politiet, skal du ikke betale den oprindelige bøde, før du har fået svar på din ansøgning. 

Bødetakster for 2021 
De nuværende bødetakster for overtrædelse af hastighedsgrænser er inddelt i hastighederne 50 km/t, 80 km/t, 110 km/t og 130 km/t. Fartgrænserne på 110 km/t og 130 km/t ses typisk på danske motorvejsstrækninger, og de kan ved særlige tilfælde være endnu lavere, hvis der er vejarbejde på motorvejen. Fartgrænsen på 50 km/t ses typisk i eller udenfor byområder, hvor det er nødvendigt at man husker at orientere sig. På strækninger med landevej eller hovedvej, ser man typisk en fartbegrænsning på 80 km/t, og det er særligt denne fartgrænse, der nemt bliver overtrådt. Ved en fartoverskridelse på 105-111 km/t, altså 25 til 31 kilometer hurtigere end fartgrænsen, er bødetaksten på 3000 kroner og et klip i kørekortet. I de mere alvorlige tilfælde, hvor fartgrænsen overtrædes med næsten 100%, fra 160 km/t, og derover risikerer man en bøde på mindst 8500 kroner, samt en ubetinget frakendelse af kørekortet. 

De dyreste bøder 
De fleste fartbøder i Danmark er dyre, og det er ærgerligt at betale penge for manglende opmærksomhed i trafikken. Alligevel er der dog nogle fartbøder der er dyrere end andre, blandt andet et klip i kørekortet. 
Siden april 2014 er der blevet indført dobbelt bødetakst ved vejstrækninger med vejarbejde, og der er der desværre mange, der ikke er opmærksomme på. Hvis du kører på en vejstrækning med vejarbejde, og overskrider den anbefalede fartgrænse med bare 40 procent, risikerer du en betinget frakendelse af dit kørekort. 

Pas på dit kort 
I de tilfælde, hvor bilisten får et eller flere klip i kørekortet sammen med en bøde, tillægges der et ekstra gebyr på 500 kroner. Gebyret er en selvstændig bøde, hvor pengene går til Offerfonden, der blandt andet arbejder for større sikkerhed i trafikken. 

Som bilist er det vigtigt at du tager ansvar for din egen kørsel, og passer på dig selv og andre i trafikken. Selvom en fartbøde eller et klip i kørekortet kan være ubelejlig, er det også en påmindelse om, at du skal overholde de regler der gælder i trafikken. 

Følg og få notifikationer ved næste blogindlæg


Annonce