Det vidste du ikke om prøveplader

Det vidste du ikke om prøveplader

15. jul 2021
Der findes i dag mange forskellige typer af nummerplader til biler og andre køretøjer i Danmark. Derfor er det helt naturligt, at nogle danskere kan være i tvivl om, hvilke typer af nummerplader der er blandt de mest oplagte at vælge alt efter, hvad den bestemte type af køretøj skal anvendes til. 

Der findes forskellige typer af plader, som kan komme på biler og køretøjer i Danmark. Blandt mulighederne kan eksempler som de ganske almindelige hvide plader, de gule plader, papegøjeplader og plader med eller uden EU-symbol blive nævnt. En anden type af nummerplade, som også kan bruges i Danmark, er de såkaldte prøveplader

Prøveplader på et køretøj er en mulighed for alle danskere, til trods for, at der findes mange i befolkningen, som ikke er helt skarpe på, hvad prøvepladerne går ud på, og hvilke regler der gælder for anvendelsen af prøveplader. 

Du er derfor heldig, hvis du en af de personer, der godt kunne tænke sig at vide mere omkring prøveplader. Nedenfor har du nemlig rig mulighed for at kunne blive skarpere på, hvad netop prøvepladerne går ud på. 

Hvad betyder prøveplader?
Kort og simpelt fortalt, så er prøveplader midlertidige nummerplader til en bil eller et køretøj i Danmark. Nogle danskere kan måske have gået rundt med tankerne omkring, om det i Danmark er tilladt at køre rundt i for eksempel en bil eller på en motorcykel, hvis den ikke har nummerplader på. 

Umiddelbart vil de fleste nok tænke, at det ikke er tilladt at køre rundt i et køretøj, som ikke har nummerplader på, men overraskende nok, så er det svar faktisk forkert. Det er nemlig både muligt og 100% tilladt at køre rundt i et køretøj, som ikke har nummerplader på, hvis man benytter sig af de såkaldte prøveplader. 

Et ganske almindeligt sæt danske nummerplader til en bil er det, der bliver krævet for, at man må køre rundt i landet på de danske veje. Når en bil har nummerplader på, så betyder det nemlig, at alle afgifter i forbindelse med bilen, som for eksempel vægtafgift, forsikring og andet, er blevet betalt. At have nummerplader på ens bil er altså en måde at vise politiet og andre på, at alle afgifter er betalt, og at det derfor er 100% lovligt for dig at køre rundt på de danske veje. 

Hvornår kan prøvepladerne bruges?
Et sæt prøveplader kan blive betragtet som en form for midlertidige nummerplader til en bil eller en anden type af køretøj. Typisk så ligger den maksimale gyldighed for prøveplader på syv dage - altså en uge, men der findes dog findes en række af undtagelser, som for eksempel hvis man har faste prøveskilte til sin bil. 
De normale, hvide nummerplader, der bruges til privatkørsel, og som der er flest biler i Danmark, der benytter sig af, er som regel lavet af metal eller plastik. Selve nummerpladen viser køretøjets registreringsnummer og kan derudover være forsynet med prægede tegn, som enten kan være malet, klæbet eller hæftet på.  

En prøveplade består, i stedet for hårdt metal eller plastik som de hvide nummerplader, oftest af et hvidt, selvklæbende stykke plastfolie. På mærket står der angivet et løbenummer, samt gyldigheden af pladen. Det vil sige, at der på prøvepladen er angivet fra hvilken dato at pladen er gyldig frem til den dato, hvor pladen mister sin gyldighed. 

Det vil sige, at det i de fleste tilfælde er let at kende forskel på, hvad der er de almindelige, hvide nummerplader, og hvilke der er prøveplader. Dog kan det også ske, at en prøveplade kan ligne en helt almindelig nummerplade. Er det tilfældet, så vil de sidste fire cifre på prøvepladen være røde, modsat på en almindelig nummerplade, hvor alle syv cifre vil være sorte. 

Er prøveplader, prøvemærker og prøveskilte det samme? 
En anden ting, som flere personer kan være i tvivl om, er om begreberne prøveplader, prøvemærker og prøveskilte betyder det samme. Nogle mennesker bruger nemlig begrebet prøveplader, mens andre bruger begreberne prøvemærker eller prøveskilte. I princippet kan det være ligegyldigt, hvilket af de tre begreber man foretrækker at bruge, da alle tre begreber har samme betydning. 

Der kan være mange gode grunde til, at man ikke vil have nummerplader på en bil, og det er også af den grund, at prøvepladerne findes. Der findes naturligvis regler for at have prøveplader på et køretøj, men alligevel er denne type af plader nogle, som flere benytter sig af og har glæde af. 

Følg og få notifikationer ved næste blogindlæg


Annonce