Gode råd til dit næste billån

Gode råd til dit næste billån

7. aug 2019
En bil er essentiel for mange husstande rundt omkring i Danmark. Uanset om du er familiefar eller familiemor, enlig lønmodtager eller er i et fast parforhold, så åbner en bil op for mange muligheder. Det er transportation til job, børnehaven, shoppingmuligheder og familiearrangementer. Dog kan det ofte være en dyr fornøjelse at skulle erhverve sig i en bil. Ofte skal du ud og låne penge for at få en bil, så hverdagen kan køre rundt. Et billån kan være en indviklet fornøjelse, og der er mange ting du skal have styr på inden du låner penge til din næste bil. Skal du have et billån uden pant eller med pant? Hvad er ÅOP? Og hvordan får jeg det bedste lån? Du kan få svar på nogle af disse spørgsmål nedenfor. 

Pant i bilen - hvad vil det sige? 
En af mulighederne når det kommer til at låne penge til en bil, er at långiveren kan bruge bilen som sikkerhed. Dette vil sige, at långiveren forsøger at sikre at deres investering i dig og din bil ikke går til spilde, skulle du misse afbetalingerne på lånet eller ville sælge bilen før lånet er betalt ud. Dernæst kan det betyde, at hvis du ikke overholder reglerne indenfor låne-aftalen og ikke opfylder de krav som lånet medfører, så kan långiveren kræve bilen solgt. Så hvis du har pant i bilen, vil det med andre ord sige, at långiveren har dækning på lånet. 

Der er flere ting at være opmærksom på, skulle du optage et billån med pant. Det første er, at du skal indfri lånet, ved salg af bilen. Det vil sige, at beslutter du dig for at sælge bilen, og du endnu ikke har betalt hele lånet ud, så skal du imødekomme den resterende gæld ved salget. Skylder du stadig 5000 kroner ved salget af bilen, og du modtager 6000 kroner for bilen, så skal pengene gå til udbetaling af billånet. Dernæst er der visse udgifter ved at have pant i bilen. Dette er blandt andet gebyr til panthaverdeklarationen, forsikringsskifte, registreringsafgift medmere. Samtidig, hvis du ikke betaler de månedlige udbetalinger til dit pantlån, så kan der forekommer bøder. Til sidst er det vigtigt at bemærke, at desto mere du betaler af på dit billån med pant, desto færre pant er der i bilen. Når du har betalt hele dit lån af, så ophører långiverens pant, hvilket for eksempel vil sige at når du sælger bilen, så vil du beholde hele overskuddet selv. 

Med eller uden pant - hvad skal du vælge? 
Et billån skal helt skræddersyes til hver enkelt situation, og derfor kan det være svært at sige hvorvidt et billån med pant er det rette for dig, men der er nogle generelle fordele og ulemper ved pant i bilen. 

En af fordelen ved at have pant i bilen er, at billånet kan have lavere rente. Dette er tilfældet da långiveren låner penge med bilen som sikkerhed og derfor har mulighed for at indkræve sin gæld uanset hvad. Samtidig har billån med pant høj sikkerhed, og det er altid et stabilt lån. Modsat har du ingen pant i bilen, så bliver din bil ikke stillet som sikkerhed, hvilket betyder at du ikke uventet kan komme til at miste den. Samtidig er ÅOP’en ofte lavere ved billån uden pant. ÅOP er en forkortelse for årlige omkostninger i procent, og er det tal, som du skal kigge efter når du sammenligner forskellige lån (men hav altid lånets løbetid og størrelse, da det kan have stor betydning for sammenlignings validitet).

Hvordan opnår du det bedste billån? 
Det bedste råd, du kan få når det kommer til billån, det er at forberedelse er nøglen til økonomiske besparelser og det bedste billån. Forberedelse kommer af at tjekke markedet ud, og hele tiden se efter det bedste tilbud. Desto mere forberedt du er, når du går ind til din låneudbyder, desto bedre er oddsene for at du går derfra med store økonomiske besparelser.

En af de ting, hvor du typisk kan forhandle dig frem til en bedre handel, er etableringsomkostningerne. Etableringsomkostninger er udgifter for papirarbejde og sammensætning af lånet med mere, og uanset om du låner fra bilhandleren eller banken, så vil dette være en udgift. Hav altid flere tilbud klar, og tag diskussionen om omkring etableringsomkostningen, da der ofte er penge er spare netop her.

Følg og få notifikationer ved næste blogindlæg


x