Gode råd, når du vælger a-kasse

Gode råd, når du vælger a-kasse

8. jun 2018
1. Find ud af, hvad du kan (eller skal) bruge a-kassen til?

Når du vælger a-kasse, skal du huske at tænke på, hvad du skal - og kan - bruge a-kassen til. Det kan for eksempel være, at du er studerende og gerne vil være medlem, fordi du er tæt på at være færdig med din uddannelse. I dette tilfælde er det en rigtig god idé at melde sig ind i a-kassen allerede inden, man er færdig med uddannelse. Både fordi det som regel er gratis at være medlem af a-kasse som studerende, men også fordi man skal have et års anciennitet for at kunne modtage dagpenge fra a-kassen - hvis du man er uheldig, ikke at kunne få job med det samme, når man er færdiguddannet.


Man kan bruge sin a-kasse til mange ting. Man kan få råd og vejledning i tilfælde af arbejdsløshed. Man kan bruge den til at få dagpenge i forbindelse med arbejdsløshed, hvilket jo er en selvfølgelighed. Man kan også bruge sin a-kasse selvom man er i arbejde. Mange a-kasser tilbyder nemlig workshops og foredrag, som man kan bruge i forbindelse med sit nuværende job.


2. Overvej prisen for din a-kasse

Selvom a-kasse pris som udgangspunkt er reguleret af staten, er det ikke ensbetydende med, at alle a-kasser koster det samme. De forskellige a-kasser har forskellige administrationsgebyrer, og derfor koster de noget forskelligt. Prisen for a-kasse kan også variere alt afhængigt af, hvilken slags “abonnement”, man vælger. Nogle a-kasser tilbyder også medlemskab af fagforening til en fordelagtig pris, og det er også værd at overveje, når man vælger a-kasse.


3. Find ud af, hvad a-kasserne tilbyder

Flere og flere a-kasser begynder at lave gode medlemstilbud til deres medlemmer. Det kunne for eksempel være gode rabatordninger til kulturoplevelser, forlystelsesparker, forsikringsselskaber, abonnementer, ferier etc. Det er værd at tage med i sine overvejelser, når man vælger a-kasse, fordi der på sigt kan være mange penge at spare, hvis man bruger medlemstilbuddene meget.


Hvis a-kassen har speciale i en bestemt branche, kan det også være en medlemsfordel i sig selv. Hvis du eksempelvis arbejder som pædagog, vil der helt sikkert være mange fordele i at melde sig ind i en a-kasse, som specialiserer sig i at hjælpe pædagoger. På TjekAkasse.dk kan man sammenligne de forskellige a-kasser ud fra ting som pris, medlemsfordele og mulighed for også at blive medlem af fagforening.


4. Har du både brug for a-kasse og fagforening?

A-kasse - med eller uden fagforening? De to ting hænger ofte sammen, men ikke altid. En a-kasse kan udbetale dagpenge, hvis man bliver arbejdsløs. En fagforening tilbyder (juridisk) hjælp, imens man er i arbejde; for eksempel lønforhandlinger og overenskomster.


Det er selvfølgelig altid en god idé at være medlem af begge dele. Dog er der stor forskel på, hvad de forskellige medlemskaber koster. Så det skal man også tage med, når man overvejer, hvad man har brug for.


5. Hvis du skal skifte a-kasse

Skift af a-kasse er faktisk nemmere, end man tror! Når man skal skifte a-kasse, skal man blot melde sig ind i den nye, ønskede a-kasse. Det er meget vigtigt, at man ikke melder sig ud af sin gamle a-kasse, fordi man kan risikere at miste sin optjente anciennitet - og den er vigtig at have, hvis man kommer i en situation, hvor man skal på dagpenge.Følg og få notifikationer ved næste blogindlæg