Hvad er offerfonden? Og hvorfor skal du betale til den...

Hvad er offerfonden? Og hvorfor skal du betale til den...

5. okt 2021
Hvis du har fået et klip i kørekortet, har du måske undret dig over, at der på bødeopkrævningen også står et beløb til noget, der hedder offerfonden. Det virker da helt urimeligt, gør det ikke? Du har i forvejen fået et klip i kortet og skal betale din bøde, og så skal du oveni også betale til noget ekstra?

Det er faktisk slet ikke nyt. Offerfonden har eksisteret i Danmark siden 2012, og hvis din forseelse er af grov nok karakter, vil du blive opkrævet et ekstra beløb på 500 kr. ved færdselsovertrædelser. 

Hvis du undrer dig over, hvornår en overtrædelse af grov nok til at udløse den ekstra opkrævning til fonden, så er her en række eksempler på overtrædelser af tilstrækkeligt grov karakter: Kører kap- og væddeløbskørsel på offentlig vej, kører over jernbane ved stopsignal, hvis du øger hastigheden, når du bliver overhalet, hvis du placerer dig til ulempe for andre i forbindelse med retningsskift, kører venstre om helleanlæg, overhaler højre om, overholder ikke regler om vigepligt, kører mod færdselsretningen, kører for tæt på forankørende, kører uforsvarligt i tæt trafik, kører over for rødt lys, passager under 15 år, som ikke bruger sele, passager under 135 centimeter, der ikke er fastspændt i godkendt seleudstyr, kører over spærrelinje ved overhaling, kører ulovligt i nødspor eller overhaler ved fodgængerfelt.

Støtte til ofre
Pengene, som bliver betalt til offerfonden, går dog ikke til noget dårligt formål. Det skal betragtes som et ekstra beløb, du betaler, fordi du med din kørsel har sat andre menneskers liv på spil. 

Offerfondens midler udbetales løbende som støtte til projekter eller aktiviteter for ofrer for forbrydelser eller trafikforseelser. På den måde hjælper den ekstra bøde til, at folk som dem, du satte i fare med din kørsel, kan få hjælp, når det er gået galt. 

Når du færdes i trafikken på en uhensigtsmæssig måde eller kører decideret hasarderet i dit køretøj, bør du altid overveje, hvem du sætter i fare. Det kan godt være, at de 500 kr. er trælse penge at skulle betale, men betragt dem som en meget lille påmindelse om, at du kan skade andre end dig selv, når du ikke passer på i trafikken. 

Hvad skal du betale foruden til offerfonden?
Får du et klip i kørekortet, er der ikke et entydigt svar på, hvor meget det vil koste dig. Afhængigt af forseelsen, vil bøden variere. Beskæftiger vi os med fartovertrædelser med klip i kørekortet til følge, er bødetaksterne opdelt efter fartzoner. 

I en 50-zone får du et klip i kørekortet og en bøde mellem 3000 og 4000 kroner, hvis du kører mellem 66 og 80 km/t. Dette betragtes som en mild forseelse, og du vil ikke blive opkrævet de ekstra 500 kr. til offerfonden. Kører du dog mellem 81 km/t og 100 km/t i en 50-zone, vil du automatisk få en betinget eller ubetinget frakendelse af dit kørekort og en bøde mellem 4000 kr. og 6500 kr. Kører du mere end 100 km/t, er det en ubetinget frakendelse af kørekortet samt en bøde over 6500 kr. 

I en 80-zone gælder det, at en fart op til 104 km/t kun giver en bøde, men ikke et klip i kørekortet. Kører du mellem 105 km/t og 128 km/t, får du et klip i kørekortet og en bøde mellem 3000 og 4000 kroner. En fart mellem 129 km/t og 160 km/t sikrer dig en betinget frakendelse af dit kørekort, og alt derover sikrer dig en ubetinget frakendelse plus en bøde på over 8500 kr. 

Kører du for stærkt i en 130-zone, kan du maks køre 139 km/t uden at få et klip i kørekortet. Kører du op til 159 km/t, får du et klip og en bøde mellem 2000 og 3000 kroner. En fart mellem 160 og 199 vil give dig en betinget frakendelse af dit kørekort samt en bøde på 4000 til 7000 kroner. Kører du over 200 km/t, vil det sikre dig en ubetinget frakendelse af dit kørekort og en bøde på minimum 7500 kroner. 

Med andre ord, så kan det aldrig betale sig at køre for stærkt, og selvom det måske kan virke urimeligt at skulle betale til offerfonden, så er det dit ansvar ikke at overtræde loven og sætte andres liv i fare.    

Følg og få notifikationer ved næste blogindlæg


Annonce