Hvad skal man gøre, når bildøren binder?

Hvad skal man gøre, når bildøren binder?

17. maj 2018

Bildøren binder som oftest, når det passer allerdårligst - når man er kommet 5 minutter for sent ud af døren, skal nå et møde, eller når ungerne skal afleveres i skole.


Men der kan være mange forskellige grunde til, at en bildør ikke vil åbne. Oftest kan du heldigvis klare det selv, uden at skulle have fat i et mekaniker eller en låsesmed.

Her giver vi dig både nogle årsager og måder at løse det på.


Is og kulde

Hvis din dør binder, og det er under frysepunktet, er det sandsynligt, at låsen er frosset fast. Her har du et par forskellige muligheder. Hvis du har en stikkontakt i nærheden, kan du prøve med en hårtørrer, og ellers kan du forsøge med et glas næsten kogende vand. Hvis du forsøger sidstnævnte, skal du dog huske at tørre låsen grundigt bagefter, så den ikke fryser igen pga. vandet.


Samtidig er det en rigtig god ide efterfølgende at smøre låsen med en frostsikret olie, så du forebygger, at det sker igen.


Hvis du ikke har success med hverken hårtørrer eller vand, er der nok noget andet og måske mere alvorligt i vejen.


I det tilfælde kan du først forsøge med noget låseolie i låsen, da det indimellem er nogle stifter inde i låsen, som sidder fast i hinanden. Olien kan hjælpe dem til at komme løs igen. En af de letteste måder er at bruge olie på dåse, fx VD-40, da den let kan sprøjtes direkte ind i låsecylinderen. Prøv bagefter, om nøglen nu kan drejes i låse.


Nøgleproblemer

Hvis det ikke er frost, og hvis olie ikke virker på problemet, kan det være selve nøglen, der er noget i vejen med. Måske er den slidt, og hvis nogle af tænderne på nøglen ikke er perfekte, kan det meget let være grunden til, at den ikke vil lukke døren op.


Du kan forsøge med din reservenøgle og dermed hurtigt finde ud af, om det er selve nøglen, der er et problem med. Hvis det er det, så skal du lade være med at bruge den defekte nøgle igen, da det kan skade låsen. Mange værksteder kan bestille en ekstranøgle fra producenten, og nogle nøgler kan også laves hos hælebarer.


Hvis du har en elektronisk nøgle til din bil, og altså ikke bruger det faktiske  nøglehul, kan det være elektronikken, batteriet eller signalet i din nøgle, der er problemer med. Tjek igen ved hjælp af ekstranøglen og få bestilt en ny, hvis det er nøglen, der er udfordringen.


Tag dørpanelet af

Hvis du stadig ikke har fået løst problemet, så må du nok overveje en noget mere omstændelig og lidt drastisk løsning.


Hvis du skal kunne se selve låsemekanismen indefra, er du nødt til at tage dørpanelet af bilen. Start med at fjerne alle skruer og clips, samt andet der kan holde panelet fast til døren.


Brug en lommelygte og tjek, at alle stifterne sidder korrekt i låsecylinderen.


Hvis din bil har centrallås, så er det oplagt at tjekke, om en elektrisk fejl blokerer for døren - det kan du se i motorrummet. Du skal frakoble motoren fra låsesystemet og så dreje nøglen i nøglehullet. Hvis du kan dreje nøglen, og det virker, så er det noget elektronik og ikke selve låsen, der er problemer med.


Det lyder fjollet - men tjek, om det er din egen bil

Mange har sikkert prøvet at stå på en parkeringsplads og ikke kunnet forstå, hvorfor bilen ikke gider åbne - for derefter at indse, at man står ved en andens bil, der ligner ens egen på en prik. Det lyder måske indlysende, men husk lige at tjekke, om det nu også er din egen bil.


Ring efter hjælp

Hvis ikke noget af det virker, så må du nok bide i det sure æble og ringe efter en låsesmed eller en mekaniker. De har nemlig det korrekte værktøj til hurtigt at fejlsøge og reparere låse, der er problemer med.




Følg og få notifikationer ved næste blogindlæg


Annonce