Hvordan softwaren i vores biler gør vores liv lettere

Hvordan softwaren i vores biler gør vores liv lettere

28. okt 2021

Der findes nærmest ingen biler som bliver produceret i dag der ikke indeholder en masse elektronik og software. Ordet dækker over de programmer som køres i bilens computer system, og de fungerer lidt ligesom apps der kører på mobilen. Det kan for eksempel være til at styre navigationen, eller bruges mere omfattende i en selvkørende bil.

Software bruges i en stor mængde elektroniske enheder, og de kan ofte kan forbinde til internettet. Der findes eksempelvis også nogle underholdnings hjemmesider såsom Knights Gambit eller online holdet hos PokerStars der udbyder software som en del af deres tjenester.

I dag kigger vi nærmere på software I bilerne specifikt og ser på hvilken indflydelse de har på vores dagligdag i nutiden, og hvordan disse programmer og elektroniske dele er med til at gøre livet på vejen mere sikkert og behageligt.

 

1. Navigering

Det er blevet let at tage GPS signalet for gode, men det topper stadigvæk listen over nyttig software i vores bil. At kunne finde vej nærmest overalt i verden er nyttigt i så mange tilfælde, uanset om man skal skynde sig til jobsamtale, eller rejse som turist i fjerne lande.

 

2. Automatisk bremsesystem

Som en god opgradering til de bak kameraer vi kender fra mange biler i dag, kommer de nyere generationer af biler med automatiske bremsesystemer. Der findes mange måder hvorpå man kan placere sensorerne på bilen, nogle gange har den 360 graders udsyn, men det mest normale er front og bag på bilen. På denne måde undgår man at bakke ind i noget eller køre for hurtigt op i en anden bil eksempelvis.

 

3. Selvkørende køretøjer

Uanset om man elsker at køre bil eller helst vil være fri for det, så er det de færreste der ikke er enige i at det nu egentlig er ret fedt at have selvkørende biler. Der er stadig lidt vej til de kommer til privatpersoner på det danske marked både i forbindelse med lovgivning, og aktuel erfaring fra vejene, men i udlandet er der fart over feltet. Herhjemme har vi haft en førerløs bus kørende i Aalborg siden 2020 som et forsøg.

 

4. Indbygget WiFi

Det er nu muligt at få biler der kommer med en WiFi antenne og router der fordeler trådløst internet til passagererne i bilen. Forbindelsen kommer fra et SIM kort monteret i bilen, og antennen er stærkere end på mobilerne, så man kan på denne måde holde ferie med hele familien koblet til et mere solidt netværk på køreturene.

 

5. Fodgænger sensor

Ud fra princippet om at bløde trafikanter er de mest sårbare er fodgænger sensorer blevet udviklet på gennem mange år. Et eksempel på et system der virker fornuftigt finder man på BMW 5 serien der har et godt beskyttende system til at hindre fodgænger- og i visse tilfælde cyklist-kollisioner.

 

6. Kunstig intelligens

I takt med at software udviklingen vokser i kompleksitet, er kunstig intelligens også begyndt at sætte rødder i landskabet. Der findes et utal af måder hvorpå kunstig intelligens kan hjælpe med at læse førerens kørevaner og tilpasse bilen efter behov. Det kan være ved benzinforbrug hvor bilen foreslår en alternativ køremåde. Der eksperimenteres også i at få kunstig intelligens til at genkende køre-vanerne så tilstrækkeligt, at den kan forudse når man er ved at være for træt til at kunne køre bil forsvarligt.

 

7. Forlygter der kan tilpasse sig situationen

Dette er ikke den mest banebrydende ting, men vi bliver alle sammen en smule lykkeligere når dette system er udbredt til størstedelen af biler på vejene. Forlygter der tilpasser sig trafikken på vejen sætter nemlig det lange lys på når bilen føler det er for mørkt til normalt lys. Men ikke kun det, for bilen blænder nemlig også tilbage til kørelys når den opdager modkørende trafik. Så måske engang i fremtiden bliver man fri for at blive blændet om natten af en doven modkørende medtrafikant.

 

8. Apple CarPlay & Android Auto

I dag er der stadig rift til stregen når det kommer til Apple eller Android. Derfor har vi valgt at samle de to styresystemer under samme punkt her på listen. I moderne biler med skærme indbygget kan man i mange tilfælde benytte Android Auto eller Apple CarPlay for at få en brugerflade i bilen der minder om ens foretrukne mærkes på mobilen. Systemerne kobler til telefonen så man kan snakke håndfrit og betjene mange af mobilens andre funktioner lovligt i bilen.

 

Konklusion

De sidste par årtier er der kommet markant mere software i køretøjerne på markedet. Både de store lastbiler og private personbiler har oplevet en stigning i brugen af elektronik, mange gange endda startende fra standard modellerne.


Følg og få notifikationer ved næste blogindlæg


Annonce