Klonede biler er et stort problem

Klonede biler er et stort problem

5. jul 2021
I Danmark er klonede biler levet et stigende problem. Det omhandler svindel af flere milliarder. Hvis du er leasing forhandler, bilforhandler eller du blot ejer, leaser biler som ligger i den dyre prisklasse, så er det altafgørende at sætte sig ind i denne problemstilling omkring klonede biller samt udfordringerne herved. Dette indlæg vil have fokus på det stigende problem af klonede biler og hvilke konsekvenser klonede biler kan have for især bilforhandler.

Hvad er klonede biler?
Stelnummeret på en bil er i Danmark koblet op med andre informationer, såsom hvem der står registreret som ejer, hvornår bilen sidst har været til syn og om bilen er behæftet med gæld. I korte træk betyder kloning af en bil, at bilen har et andet registreret stelnummer end det oprindelige, som typisk er fra samme model og mærke. Klonede biler gør det muligt at videresælge stjålne biler og lave forsikringssvindel. Biler som bliver klonede involvere ofte grænseoverskridende kriminalitet og det er først de sidste par år, at danskerne har indset, at klonede biler også kører på danske veje. 

Et stigende problem
Det kan være svært, at redegøre for hvor stort et problem omfanget af klonede biler egentlig er, da det typisk bliver udført af organiserede kriminelle. Det er derfor svært for myndighederne og finde ud af hele omfanget. En undersøgelse viser, at der er op imod 50.000 klonede biler på de danske veje, hvilket betyder at der er tale om et stigende problem. Der er mange penge i det for kriminelle og samtidig har politiet svært ved at opklare disse sager, hvilket også betyder at problemet ikke bliver mindre. Dette problem går ud over almindelige borgere, forsikringsselskaberne eller godtroende bilsælger, da sælgeren af bilen tit er insolvent eller forsvundet, hvilket vil sige at det er de ovennævnte folk som hænger på regningen. 

Konsekvenserne ved klonede biler
Som nævnt ovenover kan klonede biler føre til et økonomisk tab for professionelle i branchen som billeasere og bilsælgere, med herudover kan der også være konsekvenser for den private bilejer. Da klonede biler typisk ikke kan føres tilbage til den sælger som oprindeligt solgte bilen vil det betyde, at bilsælgeren vil så tilbage som sidste led i købsprocessen og stå med konsekvensen. Herudover udbetaler forsikringsselskaber typisk ikke forsikring til bilsælgeren, da det stelnummer som bilen er forsikret i, ikke er i overensstemmelse med den egentlige bil. Dette betyder altså, at det er bilsælgere eller leasing sælgere der har solgt, eller leaset bilen, som selv står med det økonomiske ansvar. 

Herved kan der også være konsekvenser for bilejeren. Hvis man som privat bilejer importerer eller køber en klonet bil, vil dette for det første være meget dyrt men derudover kan man også risikere at blive mistænkt for hæleri. Det er derfor vigtigt at man ved, at den bil som man vælger og købe, er i overensstemmelse med det pågældende stelnummer. 

Følg og få notifikationer ved næste blogindlæg


Annonce