Periodisk bilsyn – Sådan er reglerne

Periodisk bilsyn – Sådan er reglerne

29. jan 2019

Et periodisk bilsyn er et tjek af ens bil for at se om, hvorvidt bilen lever op til de gældende synsregler i Danmark. Det er lovpligtigt at få synet ens bil, og skal foretages fire år efter første gang, den er indregistreret og derefter er det hvert andet år. Når det er tid til, at bilen skal til et periodisk syn, så sender Trafikstyrelsen en digital indkaldelse på E-boks - Denne digitale indkaldelse kommer typisk 8 uger før dit køretøj skal synes. Til synet bliver der udarbejdet en rapport over bilen, hvor der eventuelt bliver noteret fejl og mangler, der kan havde indflydelse på om bilen kan godkendes eller ej. Til det periodiske bilsyn bliver bilen kategoriseret inden for en af de fire kategorier.

 

Disse kategorier er følgende:

 

       Godkendt

       Betinget godkendt

       Kan godkendes efter omsyn

       Ikke godkendt

 

Hvis køretøjet bliver kategoriseret som ”godkendt”, så opfylder bilen alle krav der er til et periodisk bilsyn. Hvis bilen bliver kategoriseret som ”betinget godkendt”, så skal køretøjet til en mekaniker der skal udrede de fejl eller mangler der er ved køretøjet, men det er ikke nødvendigt med et omsyn. Hvis bilen bliver kategoriseret som ”kan godkendes efter omsyn”, så må du køre bilen direkte på et værksted for, at få udbedret de fejl og mangler der må være i synsrapporten. Når køretøjet er blevet lavet, så skal du booke et omsyn til bilen, og så skulle bilen gerne blive godkendt. Hvis bilen bliver kategoriseret som ”ikke godkendt” så må du ikke køre i bilen mere, og synshallen er forpligtet til, at give myndighederne besked om, at bilen ikke er godkendt til det periodiske bilsyn og pladerne på bilen skal derefter destrueres.

 

Hvordan er reglerne for omsyn?

Hvis bilen ikke bliver godkendt til det periodiske bilsyn, så skal bilen til et omsyn, heldigvis er omsyn ikke ligeså dyrt som periodiske bilsyn. Efter du har været til det periodiske bilsyn, har du 33 dage til, at udbedre de fejl og mangler der er på køretøjet. I synsrapporten står der, hvilke fejl og mangler der skal udbedres inden bilen skal til et omsyn. Hvis du ikke får godkendt bilen ved et omsyn indenfor 33 dage, så får du først en bøde, og hvis den stadig ikke bliver godkendt ved et omsyn eller ikke bliver afmeldt. Så kommer politiet til sidst og inddrager nummerpladerne på køretøjet.

 

Der er stor forskel på priserne for et periodisk bilsyn

Der er stor forskel på priserne på et periodisk bilsyn, selv om det er de samme ting, de forskellige synshaller skal igennem til et periodisk bilsyn. Det er billigste at få synet bilen i København, hvor gennemsnitprisen ligger på 352 kr. Det er dyrest at få et periodisk bilsyn i Østjylland, hvor gennemsnitprisen er på 410 kr. Et bilsyn i Randers koster helt op til 475 kr. hvilke er en stor pris forskel i forhold til, hvad periodisk bilsyn koster i København.

 

 


Følg og få notifikationer ved næste blogindlæg


Annonce