Skal du privatlease eller købe en bil?

Skal du privatlease eller købe en bil?

11. dec 2018

Hvad kan bedst betale sig for dig – at købe eller privatlease din næste bil? Svaret afhænger af flere parametre som blandt andet dine kørselsbehov, privatøkonomi og trang til at udskifte bil.

Det handler meget om, hvad du økonomisk har af budget, hvor langt du regner med at køre i bilen og hvilke krav du har sat til din næste bil. 

 

Ved privatleasing er det vigtigt, at du er klar over, at du skal kunne forudsige et nogenlunde behov for bil og kørsel i en periode. Årsagen til at du nærmest skal vide, hvor mange kilometre du triller rundt i bilen, er at undgå en overraskende ekstraregning. Du aftaler og underskriver nemlig en kontrakt ved privatleasingen, hvor der fremgår hvor mange kilometer du må kører inden for den aftalte pris.

 

Læs mere om økonomien ved at eje en bil eller om leasing kan være bedre for dig herunder.

 

Derfor skal du købe din næste bil

 

Når du køber bil, kan du ofte forhandle dig til en stor rabat på bilen, som du ønsker at købe. Oftest kan du yderligere vælge ekstraudstyr uden der er andre begrænsninger end din bankkonto. Hvis du køber bilen, så er fordelen, at du selv bestemmer, hvor længe du vil beholde bilen, og hvor mange kilometer, du kører i den. Ønsker du at beholde bilen i fire til seks år, så bør du overveje at købe fremfor at privatlease.

 

Finansiering af bilen har stor betydning for dit endelige regnestykke. Der er mange tusind kroner at spare med en ordentlig finansiering.

 

Hvis du vælger at købe en bil, så står du selv for service og vedligeholdelse af den. Er den fabriksny, vil der være en to års reklamationsret og en nyvognsgaranti. Nyvognsgarantien vil variere afhængigt af bilmærke, men en stor del af de biler, der bevæger sig rundt på det danske marked har kun en to års garanti. Du vil dog have mulighed for at tilkøbe en service- og reparationsaftale. Der kan være stor pris- og kvalitetsforskel på disse aftaler, så det er en god idé at holde tungen lige i munden og bruge din sunde fornuft.

 

Ulempen ved at købe bilen er således, at du ikke kan være sikker på, hvilken pris du kan få for den, når du skal skifte bil næste gang. Det forventede værditab er et af de vigtigste parametre, når det kommer til valget mellem at købe og privatlease din næste bil. Det er dog også det mest usikre at forudsige.

 

Privatleasing af din næste bil

 

Vælger du derimod at privatlease din næste bil, står leasingselskabet for garanti og service på bilen i hele leasingperioden – også selvom bilen som udgangspunkt kun har to års garanti. Det vil altså sige, at hvis du privatleaser bilen i tre år, vil den være dækket af garantien alle tre år. Engangsydelsen vil være lavere ved privatleasing end ved køb. Denne udbetaling er ikke et depositum, og du vil ikke få engangsydelsen igen, da det er en del af din samlede leasingydelse.

 

Hvis du privatleaser en bil kender du dine udgifter i hele leasingperioden, men får du udefrakommende skader, skal du som udgangspunkt betale for disse efter endt leasingperiode. Det er dog typisk en mulighed at tegne en afleveringsforsikring hos leasingselskabet.

 

Fordelen ved at privatlease er, at du kan skifte bil oftere. Du binder dig kun for en periode, og derefter kan du prøve nye bilmodeller og drivmidler. Du skal være opmærksom på, at det ikke er alle biler, der kan privatleases. Så drømmer du om en helt speciel bilmodel, kan du risikere, at du er nødt til at købe den i stedet.

 

Ved en leasingkontrakt skal du vælge et bestemt antal kilometer, som du forventer at brænde af hvert år. Kører du flere kilometer end først forventet, vil det blive afregnet som overkørte kilometer. Det er oftest til højere pris, så vær opmærksom på kilometertælleren. Det er ved dette punkt, hvor leasingselskaber kæmper mod hinanden, så det er vigtigt, at du undersøger prisen for overkørte kilometer nøje og får beregnet antal af kørte kilometer per år korrekt. Kører du derimod færre kilometer, end du har tegnet på kontrakten, så kan du nogle gange være heldig at få tilbagebetalt et beløb for ubrugte kilometer. Undersøg dette på forhånd om det er muligt at få med i kontrakten. 

 

Ved privatleasing skal du også være opmærksom på, at der er forskellige minimums krav, når det kommer til alder. Både hvis du er ung og ønsker at privatlease, og hvis du er familie og har et barn, der er berettiget med kørekort. Alderskrav skal fremgå af kontrakten. 

 

Fordele og ulemper

 

Der er altså fordele og ulemper ved både privatleasing og køb af din næste bil. Inden du gør det ene eller andet, vil det være en meget god idé at fastsætte dine kørselsbehov. Derefter bør du undersøge markedet, inden du underskriver en kontrakt. 

Følg og få notifikationer ved næste blogindlæg


x