Undgå svindel når du køber brugt bil

Undgå svindel når du køber brugt bil

11. jan 2018

At købe brugt bil kan være en rigtig god idé, hvis du gerne vil være sikret ekstra meget bil for pengene. Det kan være en genvej til at eje den drømmebil, som du måske ellers ikke ville have haft råd til, hvis du skulle købe den fra ny. For de fleste biler gælder det, at de forholdsvist hurtigt taber deres værdi, og det værditab stiger eksponentielt i forhold til bilens oprindelige værdi. Det betyder, at jo dyrere en bil, du er på udkig efter, desto større en besparelse kan du opnå ved at købe brugt.

Men selvom der er mange fordele ved at købe brugt, så er der også en stor ulempe i form af, at risikoen for at blive udsat for svindel er markant større, end hvis du købte bil hos en autoriseret forhandler. Blandt andet forsvinder din reklamationsret, hvis du køber brugt bil af en privatperson.

Der findes dog en række råd til, hvordan du bedst sikrer dig mod svindlerne. Dem har vi samlet her:


  1. Undgå kilometersnyd
    Den europæiske bilorganisation FIA vurderer, at der er blevet fiflet med kilometertælleren på omkring 40 procent af alle brugte biler i Europa. Det er der blevet skrevet om i medierne - læs artikel her. Der er derfor god grund til at holde øje med kilometertælleren, især hvis du køber brugt bil fra et andet land. Sørg altid for at tjekke tidligere synsrapporter på Tjekbil.dk. Hvis det dengang registrerede kilometertal er det samme - eller måske på magisk vis mindre end det nuværende - så er der altså god grund til at være ekstra opmærksom. Brug også din sunde fornuft. Hvis det kørte antal kilometer og bilens stand virker for god til at være sand i forhold til prisen, så er der også en sandsynlighed for, at det er tilfældet.

  2. Køb en brugtbilstest
    Det kan være en rigtig god idé at købe en brugtbilstest hos en uvildig forhandler, der kan give dig en fuldstændig objektiv vurdering af bilens stand. På den måde kan du vide dig helt sikker på bilens historie og få kortlagt eventuelle skjulte fejl, inden du køber. En uvildig brugtbilstest kan især betale sig, hvis du køber en bil i den tunge ende af prisklassen.

  3. Tjek stelnummeret
    Nogle svindlere er desværre godt klar over, at man kan slå de fleste oplysninger op om bilen via nummerpladen. Derfor kan de have skiftet nummerpladerne ud med nogle stjålne nummerplader eller helt fjerne dem. Derfor er det vigtigt også altid at tjekke bilens unikke stelnummer for at sikre sig, at oplysningerne stemmer overens.

Få formuleret en slutseddel
Når du køber brugt bil, er det især vigtigt at få formuleret en god slutseddel, som både køber og sælger kan stå inde for. Her er I begge sikret mod aftalebrud og misforståelser ved at få formuleret nogle klare aftaler og retningslinjer. Der findes flere skabeloner online, som du kan benytte dig af. Når sælger udfylder slutsedlen er det desuden vigtigt at sikre sig, at det rent faktisk er hans eller hendes navn, der står på sedlen. Der er desværre set flere eksempler på, at svindlere har snydt sig uden om slutsedlens forpligtelser ved at angive et falsk navn.

Følg og få notifikationer ved næste blogindlæg


Annonce