Importbiler fra Tyskland

Importbiler fra Tyskland

Der kan være mange forskellige grunde til at importere en bil fra Tyskland - man kan fx være på udkig efter en særligt sjælden model eller en bil med specialudstyr som er svær at opdrive i Danmark. Eller måske har man bare spottet en god handel. Under alle omstændigheder er udvalget af biler - særligt dyre modeller med masser af udstyr - markant større i Tyskland end i Danmark.

 

I forhold til import af bil fra Tyskland, skal du dog være opmærksom på en række punkter, bl.a. registreringsafgiften, som skal betales, når bilen indregistreres i Danmark. 

 

Afgift på biler fra Tyskland

Afgiften kan variere meget fra køretøj til køretøj, men som tommelfingerregel regner man tit med at registreringsafgiften er ca. 62% af bilens værdi i Danmark. Det er dog vigtigt at være opmærksom på, at dette kun er en guideline og den reelle afgift kan være et højere beløb. 

 

Du kan finde mere information her hos SKAT, hvor du kan beregne afgift på biler fra Tyskland og få et estimat: https://www.skat.dk/SKAT.aspx?oId=2234530 

 

Det er desuden muligt at bestille forhåndsvurderinger hos firmaer som fx QuickImport, Automentor og lignende. 

 

Er det en god forretning?

Det afhænger af mange forskellige faktorer, men det er bestemt muligt at gøre en god handel på en importbil fra Tyskland - det kræver dog, at du researcher først og undersøger markedet. Hvis du kan finde modellen du søger i Danmark til en lignende pris, må du overveje om det kan betale sig at importere, da det naturligvis vil medføre nogle ekstra udgifter til transport, evt. prøveplader og lignende.

 

Flere billeder

 

Men har du besluttet dig for at hente en bil fra Tyskland, er der en række punkter, du bør være opmærksom på. 

 

Inden du skriver under...

 

- Tjek sælgeren

Uanset om der er tale om en forhandler eller privatperson, er det meget vigtigt, at du tjekker sælgeren inden køb. Hvis det er en forhandler, kan du bl.a. tjekke virksomhedens omdømme og du skal også sikre dig, at personen du handler med, har ret til at sælge bilen. Er der tale om en privatperson, skal personen kunne fremvise dokumentation, så du kan sikre dig, at du handler med bilens retmæssige ejer. 

 

- Tjek bilen

Først og fremmest skal du naturligvis sikre dig, at den pågældende bil eksisterer. Bed sælger om at sende billeder af begge dele af den originale registreringsattest. Husk at undersøge bilen for evt. restgæld og at stelnummer og registreringsattesten stemmer overens. 

Det er også vigtigt at vurdere om kilometertallet er troværdigt, da der kan være spolet på kilometertælleren. I den forbindelse kan du vurdere bilens overordnede stand (fx slitage på sæder, knapper, rat etc.) og sammenholde det med kilometertallet som sælger oplyser.

Bed desuden sælger om eventuelle værkstedsregninger og kig dem grundigt igennem.

 

Du kan også kontakte en uvildig fagmand for at få en vurdering af bilen og derved sikre dig bedre mod diverse skjulte fejl og mangler. 

 

- Fortrydelse og reklamationsret

Hvis du køber bilen hos en forhandler, har du to års reklamationsret. Hvis du køber fra en privat, kan reglerne variere alt efter hvilket land der er tale om, og du er ikke sikret reklamationsret. Hvis det ikke er aftalt i kontrakten, er der desuden ingen lovbestemt fortrydelsesret. 

 

- Kontrakten

Brug god tid på kontrakten - læs den grundigt og vær sikker på, at du har forstået alt. Det er eksempelvis ikke uhørt, at en uærlig sælger har forsøgt at fratage forbrugere rettigheder ved at anføre i kontrakten, at der er tale om et handelskøb. Vær derfor opmærksom på, at der fx ikke står ‘Händlergeschäft’ om dig som kunde. 

Og husk at få registreringsattesten med hjem til Danmark. 

 

Flere billeder

Hjemtransporten

Der er flere måder, du kan fragte din importbil fra Tyskland hjem til DK. Mange vælger at benytte en autotransportør. Alt efter hvor i Tyskland bilen befinder sig, kan prisen variere fra ca. 3000-7000 kr. for transporten og du skal huske at købe danske prøvemærker, så bilen kan køres til toldsyn. 

Nogle synshaller har dog faste prøveskilte, så hvis du laver en aftale med dem, og får autotransportøren til at levere bilen direkte til synshallen, er det muligt at slippe for prøvemærker. 

Vælger du autotransport, skal du være opmærksom på, at der godt kan gå op til et par uger, fra du har bestilt, til bilen ankommer.

 

Du kan også vælge selv at køre bilen hjem fra Tyskland. Hvis det er tilfældet, får du brug for tyske prøveplader. Dem kan du skaffe ved transportcentre i nærheden af grænsen. Ofte kan du lave en aftale med den tyske sælger, så han hjælper med at skaffe prøvepladerne. 

Det er lovligt at køre til Danmark på de midlertidige plader og de gælder som regel i 5 dage. Det betyder, at det ikke er nødvendigt at få danske prøvemærker, da du kan køre til toldsyn på de tyske prøveplader (pladerne legitimerer dog kun nødvendig kørsel - altså kørsel til syn eller evt. reparation). 

 

SKAT - Registreringsafgiften og værdisættelse

Når din bil er blevet synet, skal SKAT værdisætte den. Du kan anmode om værdifastsættelse via motorregistret. Hvis bilen er på tyske plader, skal værdifastsættelsen ske indenfor 14 dage. 

SKAT sender dig så en kvittering, som du skal opbevare i bilen, da den giver dig ret til at køre i Danmark indtil værdifastsættelsen er færdigbehandlet. 

Når SKAT har værdifastsat køretøjet, kan du betale registreringsafgiften, få nummerplader på bilen og så er du endelig klar til de danske veje.

 

Flere billeder

Plan B - en anden tysk brugtvognsforhandler

Skulle du være så uheldig, at bilen ikke lever op til sælgers beskrivelse, eller I af andre årsager ikke kan blive enige om handlen, kan det være en god ide at have en backup-plan. Så tjek gerne på forhånd om der er andre sælgere i området med interessante biler til salg, så du ikke har kørt forgæves.

 

Professionel hjælp til import af bil fra Tyskland

Ovenstående guide er kun vejledende, og er du i tvivl om regler eller andet, kan det anbefales at kontakte et firma, som specialiserer sig i importløsninger til private. Hvis du ellers har spørgsmål eller søger input ift. andre bilejeres erfaringer med importbiler fra Tyskland, kan vi anbefale at oprette en tråd om emnet i vores forum: www.bilgalleri.dk/forum - så får du hurtigt svar. 

 

Annonce