Omregistrering af bil

Når en bil skifter ejer, skal den omregistreres. I den forbindelse kan det være svært at få overblik over alle reglerne. Vi har derfor lavet denne guide for at besvare de mange spørgsmål, som kan opstå - for både køber og sælger - når omregistreringen af bilen skal gennemføres.

Ejerskifte

Når du skal sælge din bil, kan det anbefales at omregistrere bilen med det samme. Reglen er, at den nye ejer enten skal omregistrere eller afmelde køretøjet senest tre uger efter ejerskiftet. Hvis dette ikke bliver gjort indenfor tidsrammen, kan sælger bede SKAT om at afmelde køretøjet.

I forbindelse med omregistreringen skal bilen synes, hvis:
- bilen ikke løbende er blevet godkendt ved periodisk syn
- det periodiske syn ikke er blevet overholdt
- bilen er registreret i udlandet
- bilen har været afmeldt i mere end et år


Omregistrering af bilen på nettet

Siden 2012 har det været muligt at omregistrere sin bil online via SKAT’s TastSelv-service, hvilket er blevet en ekstremt populær funktion. Det er en fordel for både køber og sælger, da det hermed er muligt at omregistrere bilen, så snart handlen er færdiggjort. Det er desuden billigere end alternativerne.

Du kan ordne den elektroniske omregistrering ved at logge på SKAT’s ‘tast selv borger’ og efterfølgende vælge Motorregister. Husk, der også skal bruges NemID fra køber. Det er desuden vigtigt at bemærke, at der ingen fortrydelsesret er på online-omregistrering - så du kan ikke få pengene refunderet, hvis du taster forkert.

Det er dog kun “standardbiler” som kan foretage ejerskiftet online. Taxaer, biler til kørestolsbrugere samt andre særlige køretøjer (med nedsat eller ingen registreringsafgift) kan kun blive omregistreret i et af SKAT’s motorcentre. Kort tid efter den elektroniske omregistrering blev introduceret, lukkede SKAT de fleste motorcentre. Der er dog stadig fire motorkontorer tilbage - de er lokaliseret i: Aalborg, Odense, Aarhus og Høje-Taastrup.

https://www.tjekbil.dk/omregistrering-af-bil

Omregistrering ved motorkontor eller synshal

Hvis du ikke vil omregistrere online, kan du gøre det ved en nummerpladeoperatør (det kan både være en synshal eller en autoforhandler) eller et af SKAT’s tilbageværende motorkontorer. Her skal du dog medbringe et par ting - her er en lille huskeseddel:

- Billed-ID (pas, kørekort eller lignende)
- Original registreringsattest
- Penge til omregistreringsgebyret
- Dokumentation for at den nye ejer har ansvarsforsikring (dette kan ofte klares digitalt, men nogle forsikringsselskaber kræver et forsikringsbevis)
- Husk at medbringe en fuldmagt, hvis du skal omregistrere bilen for en anden person.


Giv besked til dit forsikringsselskab

Dit forsikringsselskab bliver automatisk underrettet af SKAT, når omregistreringen er gennemført, og informeres dermed om, at forsikringen skal ophøre grundet ejerskifte. Du får desuden refunderet forudbetalt ejer- og vægtafgift.

Men hvis du lader køber køre afsted i bilen, inden du har fået omregistreret køretøjet (men efter du har modtaget betaling) er det vigtigt, at du kontakter dit forsikringsselskab med det samme, og informerer dem om salget. De giver så SKAT besked, og noterer at forsikringen skal ophøre tre uger efter ejerskiftet har fundet sted. Husk desuden at gemme slutsedlen, da den kan bruges som dokumentation for, at du rent faktisk har solgt bilen, og hvem du har solgt bilen til.

Sådan sikrer du betalingen for bilen

Inden den nye ejer kører afsted med bilen, bør sælger sikre sig købesummen. Dette kan enten gøres med kontanter eller med en banknoteret check, så det er sikret, at der er dækning for det pågældende beløb. Køber kan også lave en bankoverførsel - så skal pengene være registreret på sælgers konto, inden bilen bør udleveres. Efter omregistreringen får køber udleveret en midlertidig registreringsattest - den egentlige registreringsattest modtages senere med posten.

Annonce