Guide: Reparation af stenslag

Det er sket for de fleste. Du hører en ubehagelig lyd, og pludselig har du et lille stjerneformet hul i forruden - også kendt som stenslag.

Her får du 6 gode tips vedrørende stenslag:1. Spar penge ved hurtig reparation

Det kan betale sig at få repareret stenslag så hurtigt som muligt. Ofte dækker forsikringen de 300-400 kr. det koster. Men selv hvis det ikke er tilfældet, bør du få fikset skaden.

Stenslag kan nemlig hurtigt udvikle sig til større problemer.

Hvis der trænger vand ind i hullet, kan lamineringen mellem de to glas blive farvet hvidt.
Derudover kan stenslaget udvikle sig til en decideret revne. Dette dækker forsikringsselskabet normalt ikke, og det kan koste flere tusind kr. at få udskiftet ruden. Endeligt kan stenslag slide unødvendigt på vinduesviskerne.

2. Gør-det-selv

Hvis du gerne selv vil reparere stenslaget, findes der diverse reparationskits, som du kan købe til en fornuftig pris. Disse kits indeholder bl.a. lim, som du kan bruge til at forsegle hullet. Det er dog svært at kamouflere skaden fuldstændig, når du gør det selv. Skaden vil ofte være mindre synlig, hvis professionelle udfører arbejdet, da de bl.a. har mulighed for at suge luften ud af hullet inden reparationen.

3. Undgå skidt i stenslaget

Det kan anbefales at holde stenslaget rent for vand og skidt. Derfor kan du med fordel putte et stykke rudeplaster eller tape på skaden, indtil du kan sørge for en mere holdbar løsning. Hvis du sørger for at beskytte “såret” hurtigt, øger du chancen for, at den efterfølgende reparation bliver usynlig.


4. Reparation af stenslag i lak

Det er naturligvis ikke kun din rude, som kan blive offer for stenslag. Lakken kan også nemt blive udsat for skader. Hvis det sker, kan det anbefales at reparere skaden hurtigt, så du undgår potentielle rustskader.
Fjern først det løse rust og derefter kan du skrabe resten af rusten væk med en kniv eller noget andet skarpt. Mal efterfølgende med en lakstift og lad det tørre ordentligt.5. Stenslag kan gøre bilen ulovlig

Til et syn er din bils forrude inddelt i tre områder - A,B og C. Disse tre kategorier er alle inde for det område der kaldes viskerfeltet - altså det område hvor dine vinduesviskere holder ruden fri for regn. Hvis du får et stenslag indenfor viskerfeltet (særligt i område A), skal du være opmærksom på skaden, for så skal der ikke meget til, før din bil vil blive kasseret ved et syn. Du kan læse mere om de specifikke regler og krav på FDM.


6. Vær særligt varsom om vinteren

Hvis du får et stenslag i løbet af vinteren, skal du være ekstra opmærksom. Der er masser af uheldige bilister, som oplever at et lille stenslag bliver til en større skade i vintermånederne. Dette skyldes bl.a. at der kan være fugt i stenslaget, som så udvider sig, når det udsættes for frost, hvilket kan medføre store revner. Særligt bagruden på bilen kan være sårbar, da den normalt ikke er ligeså robust som forruden.

Tips - stenslag

Annonce