Guide til vinterdæk

Vinterdæk med fælge:

Mange foretrækker at købe deres vinterdæk og fælge som en samlet pakke. Så ved man også at alt passer sammen, og behøver ikke at investere i separate dele.
Valget står normalt mellem vinterdæk med stålfælge eller alufælge - men hvilken slags skal man vælge?

Der er nogle fordele ved stålfælge. De er generelt billigere end alufælge og derudover kan de også bedre tåle vejsalt. Omvendt synes mange at alufælge ser en del federe ud på bilen, så det er op til den enkelte, hvad der foretrækkes.

Mange firmaer tilbyder en komplet dækpakke, hvor du som forbruger kan købe afbalancerede vinterdæk på fælge, som er klar til at blive monteret på din bil.

Der er mange forskellige producenter på markedet - fx Goodyear, Continental, Dunlop, Michelin og Bridgestone. De fleste kendte dækproducenter leverer generelt gode vinterdæk, som klarer sig godt i diverse tests.


Hvornår skal jeg skifte til vinterdæk?

I Danmark er det ikke et lovkrav at skifte til vinterdæk, men det er uden tvivl det sikreste at gøre i vinterperioden. Bremselængden på vinterdæk er i snit 40-45% kortere end på almindelige dæk, når du kører i is og sne. Det skal dog bemærkes at på veje uden sne og is, er bremselængden faktisk længere med vinterdæk, så husk at skifte tilbage til sommerdæk, når vinterperioden er overstået.

En god tommelfingerregel er at skifte til vinterdæk omkring efterårsferien og tilbage til sommerdæk omkring påskeferien.


Vinterdækregler i andre lande?

I Norge og Sverige er det påkrævet at skifte til vinterdæk, når det er vintervejr - det vil sige: sne, is, isslag, rim o.s.v. Reglerne i Tyskland er mindre strikse, men i vintervejr er det dog påkrævet at have dæk, der er egnet til mudder og sne.
Så hvis du har gjort det til en vane at skifte hvert år, behøver du ikke bekymre dig om reglerne i nabolandene.


Spar penge - Køb vinterdæk tidligt

Det kan betale sig at investere i vinterdæk tidligt eller udenfor sæsonen. Der bliver næppe udsolgt af dækkene, men priserne kan godt stige gevaldigt jo nærmere den kolde vinter kommer. Derudover kan det anbefales at undersøge priserne hos flere forskellige forhandlere - der er stor konkurrence på markedet, og du kan derfor spare mange penge ved at finde det bedste tilbud.


Vælg de helt rigtige dæk

Når du skal vælge dæk, vil der altid være en form for kompromis involveret, da der ikke eksisterer et enkelt sæt dæk, som kører optimalt i alle former for vejr. Nogle dæk er særligt velegnede til sne og is, mens andre er særligt gode til vådt føre eller andre forhold. Derfor anbefales det generelt at skifte efter forholdene og vejrbetingelserne.


Helårsdæk eller vinterdæk?

Begrebet helårsdæk bliver tit slynget ud af diverse forhandlere, men det er ikke et begreb der eksisterer ift. love eller regler om dæk. Helårsdæk er en betegnelse for dæk, som er udviklet til at blive brugt hele året rundt. Helårsdækkene er mud and snow-mærkede ligesom vinterdæk, men er designet til også at kunne bruges om sommeren.

En dæktest foretaget af det tyske blad Auto Bild, konkluderede at moderne helårsdæk leverede effektive køreegenskaber under næsten alle vejrbetingelser.
Helårsdækkene er særligt velegnede til de små og mellemstore biler, hvor der er knap så meget vægt på spil.
Hos FDM konkluderer man dog, at helårsdæk er nogenlunde til de fleste former for vejr, men at man stadig bør skifte til vinterdæk om vinteren for maksimal ydeevne.

Forum - vinterdæk

Vinterdæk til salg

Fotos af vinterdæk

Annonce